Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
Co prawda sporadycznie, ale pojawiają się w tym dziale pytania odnośnie kwasów tłuszczowych. A to że takowe pytania się pojawiają świadczy o tym, że dla części użytkowników jest to interesujące zagadnienie. Jako że jeden z podrozdziałów mojej pracy inżynierskiej przybliża nieco temat izomerów trans kwasów tłuszczowych postanowiłem podzielić się z [...]
Witam.Zaczęły się wakacje...Każdy chce zgubić trochę tłuszczyku i zbędnych kg. i zdobyć masę mięśniową. Zapraszam do przeczytania artykułu, który może Wam w tym pomóc. Redukujemy tkankę tłuszczową. Aby skutecznie wspomóc nasze wysiłki mające na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej, stajemy przed dylematem wyboru preparatu, który mógłby sprostać [...]
Jeśli inny dział, to przenieście . Jeśli niepotrzebne, to wywalcie. Witam, chciałbym przedstawić artykuł, który napisałem pod wpływem swoich przemyśleń i wiedzy zdobytej poprzez wysłuchanie seminariów na uczelni o zdrowym żywieniu oraz zaczerpniętej z książek akademickich, oraz ogólnodostępnej wiedzy na temat zdrowia. Są to zasady ogólne, dla [...]
Jaka jest najważniejsza cecha wyróżniająca kulturystów spośród innych sportowców? Oczywiście masa mięśniowa, twarde, wyrzeźbione ciało. W wielu artykułach na temat treningu siłowego znajdziesz słowo „intensywność". Dla ciebie intensywność jest stanem ducha, poziomem siły psychicznej umożliwiającej ci pokonanie barier bólu i wysiłku. Intensywność [...]
no dobra, Zakrześ zamieścił świetne kompendium o cukrach. Ja tak ładnie i z rysunkami nie potrafię, ale zebrałem kilka siermiężnych informacji o tłuszczach, w ramach gromadzenia na forum brutalnej, elementarnej wiedzy. Znalazłem też w wyszukiwarce kilka przydatnych artów o tłuszczach napisanych z bardziej praktycznej strony: [...]
Wielu forumowiczów wkleja diety których kompletnie nie rozumie, Zapewne zalewa ich krew kiedy są odsyłni do czytania postów podwieszonych czego poszukiwacze odpowiedzi na pytania nienawidzą! 90% osób na forum nie obchodzi wpływ aminokwasów rozgałezionych na włókna mieśniowe ani tez formy długołancuchowych kwasów enzymatycznych (dekozaheksaenowego [...]
Dieta do oceny - zastrzegam ze przydługie - proszę cierpliwość - pisze pierwszy raz - nie znam się na tym a poniżej starałem się wszystko możliwie dokładnie opisać - także wątpliwości i zapytania: Dane Waga: 55 kg Wzrost: 175 cm Wiek 26 lat Typ: ektomorfik Trenig: brak Cel: przyrost masy Trochę o sobie: Jestem Jan - tak czytałeś już o mnie [...]
CZ.II. CZY NADMIAR NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W DIECIE CZŁOWIEKA MOŻE SZKODZIĆ ZDROWIU? Awers + rewers, czyli złoty środek? W części pierwszej w przystępny sposób wyjaśniłem, dlaczego i w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać [...]
Witam. Jako że ostatnio na forum byłem uczestnikiem kilku dyskusji na temat jaj kurzych, a przede wszystkim wpływu żółtek na poziom cholesterolu we krwi pozwoliłem sobie zamieścić lekko zmodyfikowaną wersję mojej prezentacji, którą robiłem na zaliczenie pierwszego semestru z żywienia człowieka. Na początek kilka wiadomości ogólnych o jajkach, [...]
-------------------------------------------------------------------------------- Strona główna Gabinet Moje książki Artykuły Grzybice Candida Candida - tłumaczenie z ang. Probiotyki Pozbyć się nadwagi i odzyskać zdrowie Profilaktyka otyłości Insulina Fizjologia trawienia Zaburzenia trawienia Przemiana materii Ocena popularnych diet Zasady [...]
Witam Często poruszanym tematem jest temat tłuszczy. Niejednokrotnie są zadawane pytania dotyczące właśnie ich, mianowicie: jakie tłuszcze uwzględnić w diecie, jakie powinny być ich prawidłowe proporcje, czy w swojej diecie powinienem uwzględnić margarynę itd. W tym artykule chciałbym zawrzeć informacje które pozwolą odpowiedzieć na interesujące [...]
Nie mogę skopiować tabelki, zainteresowani znajdą ją tutaj: http://pawelwator.blog spot.com/2012/11/smalec-jako-zrodo-tuszczy-w-diecie.html Według raportu sporządzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) procentowa liczba ludzi otyłych (BMI >25 kg/m2) w 2002 roku wynosiła 1 bilion. Z tej liczby, aż 300 milionów ludzi kwalifikuje się do [...]
Drogi czytelniku czy zdajesz sobie sprawę, że ponad 50% zgonów w Polsce jest spowodowanych przez zmiany miażdżycowe naczyń krwionośnych lub związane z nimi powikłania? Konsekwencjami klinicznymi tych zmian jest zaburzenie pracy: serca (zawał),mózgu (udar mózgu) lub innych ważnych narządów organizmu człowieka. [...]
TLUSZCZOWCE(LIPIDY) ZASTOSOWANIE, MOZLIWOSCI SUPLEMENTACJI ITP. Na początku można zaznaczyc ze tluszcze a wiec związki popularnie nazywane lipidami można spotkac w swiecie roślinnym i zwierzęcym. Stanowia one material energetyczny , budulcowy i osłonowy(izolacyjny). Aby mieć pelen obraz tego makroskładnika, trzeba sobie zadac pytanie co to sa [...]
Miliardy neuronów dyskretnie kontrolują pracę twojego ciała. To dzięki nim widzisz, mówisz, uczysz się. Aby wszystkie te procesy przebiegały bez zakłóceń, musisz odpowiednio karmić swój mózg. Dieta powinna zapewnić im odpowiednie witaminy, białka i tłuszcze. Mózg, twoje centrum dowodzenia, karmi się wyłącznie glukozą. Tylko ona może swobodnie [...]
TŁUSZCZE (tłuszczowce) czyli lipidy, są głównie estrami kwasów tłuszczowych i glicerolu. Tłuszcze dzielimy na proste i złożone. W skład tłuszczów prostych wchodzą wyłącznie węgiel, wodór i tlen. Tłuszcze złożone zawierają także fosfor, azot, siarkę, galaktozę, glikozę, laktozę, aminokwasy i inne. CHARAKTERYSTYKA TŁUSZCZY Tłuszczom towarzyszą [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam, W poniższym artykule chciałbym przedstawić Wam PODSTAWOWE informacje dotyczące prawidłowej diety i odżywiania w sporcie. Informacje tutaj zawarte nie są przeznaczone wyłącznie dla sportowców - przydadzą się one wszystkim, którzy chcą prowadzić zdrowy i aktywny styl życia. http://www.mocni.net/zdjecia/fitness/dieta.jpg Podstawą uzyskania [...]
Niepotrzebnie widzimy w nim swojego wroga. Cholesterol jest niezbędny do życia. Ważne, żeby mieć go tyle, ile trzeba. tekst: Emilia Borkowska Wciąż słyszysz o tym, ile złego może wyrządzić Ci cholesterol. Podobno odpowiada za rozwój miażdżycy, chorób układu krążenia, zawały serca, udary mózgu. Może więc zdziwi Cię wiadomość, że cholesterol wcale [...]
Masz 180 wzrostu, a ważysz jednie 60kg?Patrząc w lustro wyraźnie zauważasz, że brakuje ci kilku dobrych kg?Zapisałeś się na siłownię chcąc zdobyć nieco masy?Ciężko trenujesz, wydajesz kase na kolejne odzywi, jednak wskazówka wagi nie chce ani drgnąć?Nie martw się nie jesteś jedyny, a twój problem jest wspólny wielu młodym(a czasem już niemłodym) [...]